De Rozenhorst

Jan Tooropstraat 1-3-5

3181 HE Rozenburg

De Rozenhorst

Bericht van SMW

Coronavirus, en een gezin
Door het Coronavirus lijkt het net alsof we in een film beland zijn; het onwerkelijke gevoel en tegelijkertijd de realiteit die voor ons staat. EN dit de komende drie weken….! 

Ouders, hierbij handvatten voor de komende periode
Want thuis zitten betekent nogal wat;
– De kinderen zijn inmiddels begonnen met hun werk van school.
– Ons eigen werk. De werkgever/collega’s verwachten dat we ons werk blijven doen en wij verwachten het ook van onszelf. Natuurlijk zijn werkgevers en collega’s begripvol, maar ook op deze werkzaamheden staan vaak deadlines.
En mogelijk ook de combinatie van werkzaamheden. Hoe regel je dat? Verdeel je het over de dagen, of per dag?

De kinderdagverblijven kondigen aan dat kinderen opgevangen worden als beide ouders in cruciale beroepen zitten. De afgelopen dagen heb ik meerdere telefoongesprekken gehad waarbij één van de ouders in dit werk zit, maar de ander niet. Hoe los je dat op? Werkgevers die omhoog zitten en het bedrijf waar je werkt onder spanning staat door lage bezetting.

Daarnaast is er extra belasting; de zorgen om Corona.
– Constante zorgen om familie, vrienden en andere mensen. Eventuele mantelzorg.
– De uitspraak van Rutte, waarbij iedereen Corona moet krijgen om groepsimmuniteit op te bouwen. Wat zullen de klachten zijn?
– Hoe lang gaat dit duren? Hoe zit het straks met de vakanties?
– En toch de harde werkelijkheid, wie zal ik missen na deze periode?

Na dit allemaal gezegd te hebben een aantal tips om het hoofd koel te houden:
 1). Vaste structuur
Hoe afgezaagd dit ook klinkt… dit is het belangrijkste redmiddel in je familie. Het inplannen van de dag zorgt ervoor dat iedereen weet wat er te doen staat en wat er van een ieder verwacht wordt. Zet de wekker, stap op tijd het bed uit. Maak een gezond en stevig ontbijt. Zorg ook voor voldoende afwisselingen.

2). Positieve mindset
Wees positief en lees de voordelen van het positief opvoeden op deze website: https://www.opvoeden.nl/positief-opvoeden-3181/
Op deze website kan je meer informatie lezen over kinderen (leeftijdsfase) en opvoeden.

3). De tuin in of het balkon op.…
Stap geregeld de tuin in of het balkon op en adem de frisse lucht in. Wees je bewust van het mooie weer, het zonnetje op je huid, de warmte, de vogels in de lucht, de planten die omhoog komen en de bloemetjes die tevoorschijn komen. Heb jij de eerste bij al gezien?

4). Lichamelijke beweging
Stimuleer jezelf en de anderen om actief te zijn. Of het binnen of buiten is maakt niet uit. Zet de muziek aan en dans. Zoek een yogafilmpje op Youtube. Of stap naar buiten voor een stevige wandeling. Ga de tuin in om tikkertje te spelen of een potje te voetballen.

5). Zorg voor ontspanning 
Zet lekker een filmpje op (de nieuwe Frozen 2 film staat op Disney) met popcorn. Maar zorg ook voor momenten alleen.

6). Tot slot… maak het leuk en gezellig.
Ondanks dat we genoeg te doen hebben, maak het ook gezellig en leuk! Het samen zijn met je gezin kan je ook zien als een cadeautje. Stel geen te hoge eisen of wees te streng, maar hou in je achterhoofd; ‘ik doe wat kan, dat is goed genoeg’. 

Als Schoolmaatschappelijk werker werken wij vanuit huis, maar indien er vragen zijn op het  bovenstaande of andere vragen, bel ons gerust. 

De Regenboog

De Rank

Esse Bolt e.bolt@kwadraad.nl 0646361024
De Phoenix  Ditte Nieuwenhuijse  d.nieuwenhuijse@kwadraad.nl 0640517424
De Rozenhorst Remon van Galen  r.vangalen@kwadraad.nl 0636402375

Met vriendelijke groet,

Schoolmaatschappelijk Werker van Rozenburg
Remon, Esse en Ditte

Recente berichten